Κατηγορίες πατινιών ρολλερ
Τ.Ε.Σ. = “τροχοπέδιλα εν σειρά”, in line skates, rollers, από την εταιρεία Rollerblade που τα (επανα) εισήγαγε στις αρχές του 1990. Tα παγοπέδιλα ανακαλύφθηκαν πριν από τέσσερις αιώνες. Τότε, θέλοντας να συνεχίσουν πατινάζ και μετά το λιώσιμο των πάγων προσάρμοσαν ξύλινες ρόδες στα παγοπέδιλα . Έτσι ανακαλύφθηκαν τα πρώτα πατίνια, που από τότε ήταν τ.ε.σ. (τροχοπέδιλα εν σειρά - inline).
Το σπόρ βρήκε απήχηση και πολύ σύντομα τα πέδιλα βελτιώθηκαν βάζοντάς τις ρόδες σε ζευγάρια. Έτσι περάσαμε στα πατίνια με τέσσερες ρόδες που όλοι γνωρίζουμε από την παιδική μας ηλικία. Αρχικά οι ρόδες ήταν ξύλινες ή αλουμινένιες. Μετά προστέθηκε ο σπαστός άξονας και τέλος η ρόδα από καουτσούκ και το μπροστινό φρένο. Η φάση αυτή διήρκεσε περίπου δυόμισυ αιώνες.
Η επόμενη εξέλιξη δεν ήταν στα πέδιλα αλλά στις ρόδες. Η ρόδα από πολυουραιθάνη των skateboards στην δεκαετία του 1960 βελτίωσε θεαματικά την πρόσφυση και τις επιδόσεις. Αυτό οδήγησε στις αρχές της δεκαετίας 1990 στο να ξανα – ανακαλυφθούν τα τ.ε.σ. από μία εταιρεία που για αιώνες κατασκεύαζε παγοπέδιλα. Είναι η εταιρεία που μετεξελίχθηκε στην κυρίαρχη σήμερα ιταλική Rollerblade. Όπως συνήθως συμβαίνει, το νέο άθλημα έφθασε στη χώρα μας με μερικά χρόνια καθυστέρηση.
Το βασικό χαρακτηριστικό στα πατίνια είναι το μέγεθος της ρόδας και το πόσο "σκληρό" είναι το παπούτσι τους. Όσο πιο μεγάλη η ρόδα τόσο πιο γρήγορα είναι τα πατίνια αλλά και πιο δυσκίνητα. Αντίθετα, με μικρές ρόδες κάνεις κόλπα και μπορείς να σταματάς και να ξεκινάς γρήγορα.
Τα πολύ σκληρά παπουτσια είναι ιδανικά για κόλπα αφού "ακολουθούν" έυκολα το πόδι σου. Δεν είναι όμως πολύ άνετα για μεγάλες διαδρομές και μαραθωνίους.
Οι περισσότερες εταιρίες έχουν καταλήξει σε κάποιες στανταρ κατηγοριές που προσπαθούν να πιάσουν όλο το δυνατό φάσμα των μεγεθών. Αυτές είναι οι aggressive/stunt, freestyle, fitness, marathon/speed. Τα προιόντα τους είναι με βάση αυτές τις 4 κατηγορίες.
- Rollerblade
- Seba
- K2
- Powerslide
- Bont
- Fila Skates
- Roces
- Roxa Skates
- USD
- Razors
- Remz
- Bauer
- Crazy Skates
Δεν υπάρχει καλύτερη μάρκα για πατίνια ρολλερ. Απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό και διαφορετικό πορτοφόλι. Μοντέλα από μια εταιρία πατίνια ρολλερ μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικά από μια άλλη.
Ξεκινώντας από την μικρότερη ρόδα και φτάνοντας στην μεγαλύτερη έχουμε τα εξής: (οι ρόδες μετριούνται σε mm διαμέτρου)
Aggressive - Stunt
Πολυ μικρές ρόδες (π.χ 60mm). Ειδικό κενό ανάμεσα στις ρόδες για να ανεβαίνεις σε κάγκελα. Ειδικές μπάρες στα πατίνια για να τα σέρνεις σε παγκάκια. Πολύ σκληρό παπούτσι που αγκαλιάζει όλο το πόδι. Καθαρά για κόλπα. Δεν μπορείς να πιάσεις μεγάλες ταχύτητες. Αντέχουν την παρατεταμένη χρήση. Μερικές φορές έχουν και μόνο δύο ρόδες. Δες βίντεο 1, βίντεο 2.
Αν θες να ασχοληθείς αποκλειστικά με aggresive τότε επικοινώνησε με την ομάδα syeahskate.
Freestyle - Freeride - Freeskate - Slalom - Urban
Ενδιάμεση κατηγορία. Μπορείς να κάνεις και λίγα κόλπα και να τρέξεις και με ταχύτητα. Ρόδες μεγέθους 80mm. Παπούτσι που είναι σκληρό στον σκελετό του, αλλά και ίσως μαλακό σε κάποια σημεία. Μπορείς να κάνεις και μικρές διαδρομές σε περιβάλλον πόλης. Ο περισσότερος κόσμος της ομάδας μας έχει freestyle. (Το slalom είναι υποκατηγορία για χορευτικές φιγούρες με κώνους στημένους στην σειρα.) Δες βίντεο 1, βίντεο 2, βίντεο 3.
Fitness - Recreational
Πατίνια για μεγάλες αποστάσεις. Ρόδες μεγέθους 90mm. Παπούτσι που είναι μαλακό σε όλα τα σημεία (σαν αθλητικό παπούτσι). Δύσκολα κάνεις κόλπα με αυτά. Κατάλληλα για άσφαλτο και μεγάλες βόλτες. Τα πατίνια σε αυτην την κατηγορία έχουν συνήθως και τακάκι-φρένο. Δες βίντεο 1, βίντεο 2.
Marathon - Speed - Racing
Πατίνια για αγώνες ταχύτητας. Πολύ μεγάλες ρόδες (π.χ. 110 mm). Χαμηλά παπούτσια που είναι σαν αθλητικά για μέγιστη ευελιξία. Μπότες από ανθρακονήματα (carbon) για ελαχιστοποίηση του βάρους και περισσότερη αντοχή. Τιμές με πάνω από 300+ Ευρώ γιατι απευθύνονται σε επαγγελματίες. Δες βίντεο 1, βίντεο 2.
Άλλες κατηγορίες δραστηριότητων με πατίνια
Αν και τα πρώτα βήματα στα πατίνια είναι κοινά για όλους, όσο περνάει ο χρόνος μπορείς να αποφασίσεις να ασχοληθείς και με άλλες δραστηριότητες που προ-υποθέτουν πατίνια. Μερικά παραδείγματα:
Inline Downhill - Κατάβαση πλαγιάς
Downhill για του εραστές της ταχύτητας. Τα πατινια ειναι ιδια με τα freestyle για να ειναι ανθεκτικά στις πτώσεις με μεγάλες ταχύτητες. Η βάση έχει πάντα 5 ρόδες για μεγαλύτερη σταθερότητα. Μονο η Seba δινει ολοκληρωμένο μοντέλο πατινιου downhill. Δες βίντεο 1, βίντεο 2.
Αν θες να ασχοληθείς με inline downhill τότε επικοινώνησε με την ομάδα Avalanche Inline downhill.
Inline Hockey
Roller Hockey για ομαδικό πνεύμα. Το πατίνι ειναι ψηλο αλλά με ανοιχτές γλώσσες για μέγιστη ευελιξία από τους αθλητές. Δες βίντεο 1, βίντεο 2.
Αν θες να ασχοληθείς με το χοκευ ρίξε μια ματιά στην ομάδα Athens Warriors
Artistic Skating
Καλλιτεχνικό πατινάζ γνωστό και από τον πάγο. Τα πατίνια μοιάζουν πολύ με τα παγοπέδιλα που χρησιμοποιούνται για τις φιγούρες των αθλητών. Δες βίντεο 1, βίντεο 2.
Roller Derby
Το roller derby είναι άθλημα επαφής που παίζεται από δυο ομάδες με quad πατίνια (quad skates) που ρολάρουν προς την ίδια κατεύθυνση γύρω από το αθλητικό πεδίο (track). Το παιχνίδι μοιράζεται σε δυο ημίχρονα και αυτά με τη σειρά τους αποτελούνται από περιόδους (jams) κατά τη διάρκεια των οποιων οι δυο ομάδες ορίζουν από έναν παίκτη - σκόρερ (jammer), ο οποιος φοράει σκουφί με αστέρι στο κράνος και σκοράρει πόντους για κάθε αντίπαλο που προσπερνά. Οι υπόλοιποι παίκτες (blockers) προσπαθούν να βοηθήσουν τον δικό τους jammer και να μπλοκάρουν τον αντίπαλο jammer, παίζοντας επίθεση και άμυνα συγχρόνως. Δες βίντεο 1, βίντεο 2.
Αν θες να ασχοληθείς με το roller derby ρίξε μια ματιά στην ομάδα Roller Derby Greece