Συχνές ερωτήσεις

E. Πόσο κάνει ένα ζευγάρι πατίνια; Τι τιμές έχουν τα ρόλλερ πατίνια;
A. Οι τιμές ξεκινάνε από 60 Ευρώ. Ένα καλό ζευγάρι κάνει 130-150 Ευρώ. Υπολόγισε συν 20-30 Ευρώ για τα προστατευτικά. Για περισσότερες λεπτομέρειες δες τις προτάσεις μας για τις τιμές των πατινιών.

E. Που μπορώ να αγοράσω ρολλερ πατίνια στην Αθήνα;
A. Η ILSA συνεργάζεται με το Ελληνικό κατάστημα Inline Roller Shop που ειναι ειδικευμένο στα rollerskates και στελεχώνεται από ανθρώπους που κάνουν πατίνια και οι ίδιοι.

E. Να αγοράσω τα πατίνια με δυο ρόδες μπροστά δύο πίσω, ή αυτα που όλες οι ρόδες ειναι σε σειρά;
A. Τα πατίνια με δύο ρόδες μπροστά και δυο πίσω ειναι τα quad. Είναι λίγο πιο εύκολα στην ισορροπία αλλά απαιτούν εντελώς επίπεδο έδαφος. Τα αλλα ειναι τα inline και μπορουν να χρησιμοποιηθούν σε γήπεδα, πλατείες η ακόμα και άσφαλτο. Εμείς σας προτείνουμε να πάρετε inline εκτός και αν έχετε συναισθηματικό δέσιμο με τα quad ή θέλετε να παίξετε Roller Derby.

E. Ποιο ειναι το καλύτερο πατίνι; Τι ειναι το νούμερο 1;
A. Δεν υπάρχει καλύτερο πατίνι γιατι ο καθένας έχει διαφορετικές απαιτήσεις και ανάγκες. Δες επίσης και τους τύπους πατινιών.

E. Πρέπει να πάρω πατίνια στο νούμερο μου ή όχι; Ποιο είναι το σωστό νούμερο; Ότι και στα αθλητικά;
A. Αρχικά μπορείς να μετρήσεις το πόδι σου. Κατόπιν ανάλογα με την εταιρία πρέπει να ψάξεις την αντιστοιχία ξέροντας το μήκος στους πίνακες που δίνει η εταιρία για τον σκοπό αυτό. Πρόσεξε οτι τα μεγέθη διαφέρουν από εταιρία σε εταιρία αλλά και ανάμεσα και στα διαφορετικά μοντέλα της ίδιας εταιρίας. Γενικά πάντως για πατίνια fitness ειναι πιο εύκολο απλά να πάρεις το νουμερο σου στο αθλητικό παπούτσι.

E. Πως ξέρω οτι το πατίνι που αγοράζω μου κάνει;
A. Γενικά το πατίνι πρέπει να ταιριάζει ακριβώς στο πόδι σου. Το πατίνι πρέπει να σε ακολουθεί στις κινήσεις σου. Δεν πρέπει να σε πονάει αλλά ούτε και να επιπλέεις μέσα του. Έχε υπόψιν ότι όλα τα πατίνια απο κάποιο διάστημα και μετά (μερικές βδομάδες) "ανοίγουν" από την χρήση οπότε δεν πρέπει να το πάρεις πολύ μεγάλο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πάρεις πατίνι που σου κόβει την κυκλοφορία του αίματος ή σε χτυπάει σε κάποιο κόκκαλο. Πρόσεξε επίσης ότι κάποιες εταιρίες δίνουν και μισά νούμερα οπότε μπορείς να πάρεις πατίνι ρολλερ με παπούτσι 40,5 η 43,5. Οπότε όταν αγοράσεις πατίνι φρόντισε να είναι ακριβώς στο πόδι σου η και ελαφρά σφιχτό έτσι ώστε με το άνοιγμα να σου έρθει ακριβώς.

E. Τι πρέπει να προσέξω πριν αγοράσω το πρώτο μου πατίνι ρόλλερ; Πως να ξεκινήσω;
A. Καταρχήν πρέπει να αγοράσεις οπωσδήποτε προστατευτικά για γόνατα, καρπούς και αγκώνες. Μετά πρέπει να δεις να σου κάνει το πατίνι στο πόδι σου όπως περιγράφηκε παραπάνω. Μην δώσεις και μεγάλη σημασία στις τεχνολογίες του πατινιού γιατί δεν έχουν πολύ νόημα όσο είσαι αρχάριος/αρχάρια. Προσπάθησε επίσης το πατίνι που θα πάρεις να έχει ενσωματωμένο φρένο/τακάκι (συνήθως είναι στο δεξί πατίνι) γιατί είναι ο πιο εύκολος τρόπος να φρενάρεις στην αρχή. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο γιατί λίγες εταιρίες δίνουν τακάκι σε όλες τις κατηγορίες πατινιών.

E. Για τι ηλικίες είναι τα πατίνια;
A. Για 6 - 60 χρονών. Στην ομάδα μας υπάρχουν άτομα ηλικίας 40 - 50+ χρονών.

E. Είναι επικίνδυνο;
A. Αν γνωρίζεις τα όρια σου, φοράς πάντα προστατευτικά και κάνεις σε δοκιμασμένα μέρη τότε όχι δεν είναι πιο επικίνδυνο από το ποδήλατο. Αν δεν φοράς προστατευτικά και κάνεις ανάμεσα σε αμάξια σε κατηφόρες τότε ναι είναι.

E. Είναι εύκολο να μάθει κανείς;
A. Τα βασικά μαθαίνονται σε μερικές ώρες. Για πιο προχωρημένα κόλπα και έξοδο στον δρόμο απαιτούνται κάποιοι μήνες.

E. Πως φρενάρει κανείς;
A. Υπάρχουν 7 είδη φρένων. Το πιο απλό για αρχάριους είναι το τακάκι. Δες βίντεο. Ορίστε και ενα από τα πιο προχωρημένα.

E. Μπορώ να ανέβω την ανηφόρα; Πως ανεβαίνω τις ανηφόρες;
A. Για να ανέβεις ανηφόρα με πατίνια απλά κάνεις κινήσεις "πιγκουίνου" με τα πόδια. Εχοντας τα πόδια σε ανοιχτο V κάνεις μικρές κινήσεις προς τα μπρος χωρίς να κυλάς τις ρόδες. Η τεχνική αυτή έχει το πλεονέκτημα οτι μπορείς να ανέβεις οποιαδήποτε ανηφόρα όσο δύσκολη και να είναι. Το μειονέκτημα είναι οτι οι ανηφόρες σε καθυστερούν. Η ίδια επίσης τεχνική χρησιμοποιείται και σε επίπεδο έδαφος που όμως δεν κυλάν οι ρόδες (π.χ. χώμα).

E. Είναι τα πατίνια παρόμοια με τα παγοπέδιλα; Είναι πιο έυκολο το πατίνι από το παγοδρόμιο?
A. Οντως τα παγοπέδιλα είναι παρόμοια σε κάποιες κινήσεις με τα πατίνια. Κάποιος που έχει ασχοληθεί με το ένα άθλημα μπορεί να δοκιμάσει και το άλλο σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Όμως όπως φαίνεται και στην εικόνα παρακάτω, οι συνθήκες ισορροπίας τους ειναι πολύ διαφορετικές (ανάποδες). Τα πατίνια έχουν τέλεια ισορροπία όταν ειναι κάθετα στο έδαφος και το ροδάκι έχει μεγάλη επαφή με το δάπεδο. Στις στροφές όμως το κράτημα μειώνεται σημαντικά και το ροδάκι γλιστράει έυκολα. Στο παγοδρόμιο είναι ακριβώς ανάποδα. Οταν το παγοπέδιλο ειναι κάθετο, η λάμα γλιστράει πολύ ευκολα πάνω στον πάγο και μάλιστα προς όλες τις κατευθύνσεις. Στις στροφές όμως η λάμα "καρφώνει" στο πάγο επιτρεποντας πολύ χαμηλές γωνίες κλίσης χωρίς κίνδυνο πεσίματος. Δοκιμάστε και τα δύο αθλήματα για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα!

Ice skating versus Inline skating grip